Het zwarte varken wint aan populariteit.
Nieuws 9 juni, 20.38 uur.
Het zwarte varken, het enige inheemse ras van Tenerife, was bijna uitgestorven. In de tachtiger jaren waren er nog maar zo´n 20 volwassen varkens en rond de 80 biggetjes.
Tegenwoordig is het een product voor fijnproevers en liefhebbers van mooie kookkunst en worden
Dat Zou kunnen leiden tot een groei van de productie, maar het probleem daarbij is zoiets niet eenvoudig is door de langzame ontwikkeling van het varken en de bijzondere voeding die de dieren krijgen. Varkens in de industrie kunnen in 5 maanden 100 kilo wegen terwijl de zwarte varkens in 10 maanden slechts 80 kilo wegen.
Het verhogen van de productie is echter geen gemakkelijke taak; de sector wordt geconfronteerd met uitdagingen zoals stijgende inputkosten of een gebrek aan generatieverloop. Problemen die, in combinatie met de langzamere ontwikkeling van het zwarte varken in vergelijking met andere rassen, het fokken van exemplaren bemoeilijken. Industriële varkens komen in vijf maanden tot wel 100 kilo aan, terwijl zwarte varkens in tien maanden slechts 80 kilo aankomen. “Het is een varken dat tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen”, legt Marrero uit, waarbij hij opmerkt dat exemplaren meestal worden verkocht als ze 70 kilogram bereiken.
Zwarte varkens krijgen rijpe bananen, seizoensfruit, noten en en veel groen te eten en dat draagt bij aan de langzame ontwikkeling van dit bijzondere varken.
Toch willen de boeren het aantal zwarte varkens in 2025 uitbreiden tot ongeveer 4500 stuks.
Spaans:
https://www.gourmets.net/salon-gourmets/2019/catalogo-expositores/gastronomia-de-los-realejos/cochino-negro-canario
Zie ook gastronomie op Tenerife
Boeren zijn opgetogen over het succes van het product, maar zijn bang dat ze over de schreef gaan en uiteindelijk niet aan de stijgende vraag kunnen voldoen. “We moeten de productie verhogen omdat de vraag groeit, en wat we niet kunnen doen is de consumptie bevorderen en het product dan niet beschikbaar hebben”, zegt Jesús Marrero, voorzitter van de Black Pig Breeders Association van de Canarische Eilanden.
Er zijn maar een beperkt aantal boeren die dit varken houden, maar er zijn steeds meer liefhebbers en kenners van verfijnd eten die dit heerlijke stukje vlees kennen en waarderen. Er worden nu ongeveer 3.500 zwarte varkens op Tenerife gehouden op kleine boerderijen terwijl de vraag naar de zwarte varkens alleen nog maar toe blijf nemen. Niet alleen duurt het lang om het varken goed te ontwikkelen, ze zijn ook nog eens kleiner dan andere rassen. Het duurt 10 maanden om ze op grootte te krijgen en dan wegen ze slechts 80 kilo. Alle bij elkaar is het geen ras dat om het rendement wordt gehouden en daardoor zal het altijd een liefhebbers ras blijven. Intussen kunt u genieten van deze bijzondere specialiteit van Tenerife.
50 boerderijen
[–>
Momenteel zijn er ongeveer 50 boerderijen die het inheemse ras fokken in de Archipel, waarvan de meeste geconcentreerd zijn op Tenerife, Gran Canaria en Fuerteventura. Deze drie eilanden zijn goed voor 82% van de bestaande exemplaren. Volgens verklaringen van de fokkersvereniging is de productie op Fuerteventura de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid, gekoppeld aan de kaasproductie.
Nu is het ras stabieler en hebben boeren de controle over hun productie. Een ander kenmerk dat het zwarte varken onderscheidt van andere varkens is zijn weerstand tegen temperatuurveranderingen. Experts wijzen erop dat het een winterhard varken is. Door de borstelharen van de exemplaren is het dier goed bestand tegen zowel kou als hitte, waardoor het een “zeer sterk” ras is. “Witte varkens kunnen niet tegen de zon en moeten gehuisvest worden”, merkt Marrero op.
De vereniging streeft er momenteel naar om indringers in de sector tegen te gaan en de verkoop van andere rassen als zwarte varkens op de Canarische Eilanden stop te zetten. Ze werken samen met boeren en slachthuizen om volledige traceerbaarheid van de dieren te garanderen. Ze hebben al documentatie ingediend bij de regering van de Canarische Eilanden om het zegel “100% inheems ras” te verkrijgen, wat vereist dat alle zwarte varkensproducten die op de eilanden word